Website familie RijsGebruiksaanwijzing

Hieronder de gebruiksaanwijzing voor de verschillende Stamboom onderdelen.

Home
Alle gegevens
Familietakken


Vanaf de Home-pagina van deze website klik je op 'Stamboom' en je ziet een scherm met mogelijkheden. Je kunt kiezen:
• Alle gegevens

De familietakken:
• Rijs, tak Koog ad Zaan
• Rijs, tak Assendelft
• Rijs, tak Zijpe
• Rijs, tak Venlo/Sevenum
• van der Eng
uitgaande van de oudst bekende geboorte- of woonplaats.

• Gebruiksaanwijzing
• Genealogische termen
• Anekdotes

Alle gegevens

Door te klikken op 'Alle gegevens' ga je naar de Algemene zoek-index (afb). Er zitten nu ruim 5500 namen in het bestand. Hier kun je bovenaan klikken op de beginletter van de achternaam. Je krijgt dan links een alfabetische tabel met alle achternamen die met deze letter beginnen. Als je niet alles ziet kun je het venster op maximale grootte zetten en/of met de verticale scrolbalken verschuiven. Ga naar de gewenste achternaam (tussen haakjes zie je hoeveel personen met deze achternaam zijn vermeld) en klik erop.


Nu krijg je in het midden alle bijbehorende voornamen met geboortedatum, verdeeld over drie kolommen. Kies hier de gewenste voornaam/geboortedatum door er op te klikken.


Je krijgt nu de persoonskaart met geboorte/huwelijk/overlijdensgegevens, partner, ouders en kinderen. Je kunt door de persoonskaarten bladeren door op de blauwe link van de partner, een ouder of een kind te klikken. Ook zie je vaak een afbeelding. Als daarbij links of rechts een pijl staat kun je daarmee vooruit of terug door meerdere afbeeldingen bladeren. Door te klikken op een afbeelding wordt deze vergroot. Terug


Familietakken

De familietakken zijn erg groot en passen niet op het beeldscherm. Met de horizontale en verticale scrollbalk kun je een deel van het scherm verplaatsen en zo door de stamboom lopen, en met Ctrl-scroll kun je het scherm vergroten of verkleinen. Elke familietak (parenteel) wordt in een nieuw browser venster geopend, zoals bv. 'Rijs, tak Koog aan de Zaan', de tak die begint met Arent Wouters Rijs, onze oudste (bekende) voorvader. Zo zijn er nog drie takken Rijs, waarvan we helaas nog geen gezamenlijke stamvader hebben kunnen vinden. Frappant is wel dat Koog ad Zaan, Assendelft en Zijpe allen redelijk dicht bij elkaar in Noord-Holland liggen. De tak Venlo/Sevenum is waarschijnlijk ontstaan doordat een van onze voorvaders vanwege zijn huwelijk is verhuisd naar de omgeving van zijn vrouw. De familie Van der Eng is opgenomen, vanwege onze familieband via mijn moeder. De hier vermelde oudste voorvader Geerlof van den Engh komt uit de omgeving Montfoort/Linschoten (bij Woerden), en dat ligt weer vlakbij de huidige Utrechtse wijk Leidse Rijn, waar een kasteel Ridderhofstad Den Engh heeft gestaan (toeval of adellijke herkomst?).

In deze familietakken zijn de mannelijke voorouders geel, en de vrouwelijke rose afgebeeld. Er wordt gebruik gemaakt van deze symbolen:

Terug